Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Örökbefogadás előtti eljárás

2010.04.22

Első lépésként az illetékes megyei gyermekvédelmi központ örökbefogadási tanácsadóját kell felkeresni. Érdemes időpontot egyeztetni telefonon a személyes találkozás előtt.

Ő tájékoztatást ad az örökbefogadási eljárás menetéről, az aktuális jogszabályokról és a feltételekről.

Ki kell tölteni a kérvényt, amelyben az örökbefogadni kívánt gyermekkel kapcsolatosan is nyilatkozni kell. Nem, kor, egészségi állapot, etnikai hovatartozás, stb.

A TEGYESZ orvosi igazolást kér a házaspár háziorvosától, hogy nem áll fenn kizáró egészségkárosodás az öf-al kapcsolatosan.

Részt kell venni egy pszichológia alkalmassági vizsgálaton, ami legtöbbször egy több száz kérdéses személyiségtesztből és személyes beszélgetésből áll. A mi megyénkben kézzel írott életút-történetet is kér a pszichológus.

A következő lépés a környezettanulmány, amikor az otthonában látogatja meg a párt a tanácsadó, s újabb kérdéseket tesz majd fel.

Ha mindezen akadályokat sikeresen vettétek, el kell végezni egy 21 órás tanfolyamot, melyet akár a megyei intézmények, vagy pedig az Ágacska Alapítvány szervezhet. Természetesen, mint ahogy semmi az életben, ez sincs ingyen. Érdemes körbe kérdezni, mert hatalmas eltérések lehetnek az árat illetően és lényegesen többet ad az Ágacskás tanfolyam, mint a legtöbb megyei szervezésű, persze tisztelet a kivételnek!

Az egész macera végén a TEGYESZ ír egy szép javaslatot a lakóhely szerinti Gyámhivatalnak, akik majd meghozzák az engedélyező határozatot. Persze ez sem megy ilyen símán:)

A Gyámhivatalok kérnek igazolást a tanfolyam elvégzéséről, sok esetben készítenek friss környezettanulmányt, munkáltatói igazolást kell benyújtani, s egyes esetekben még akár tulajdoni lapot is kérnek az ingatlanról, ahol éltek. A hivatalban meghallgatáson kell megjelenni, ahol el kell mondani mi az oka az örökbefogadási kérelemnek.

Ha még mindig nem ment el a kedvetek az egésztől, akkor végre megszülethet a határozat, ami cirka 15 nappal később jogerőre is emelkedik, s ekkortól számítva két évig érvényes!

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.